SASV

STRUKTURNA ANALIZA SOCIALNEGA VEDENJA

Kot svoj prispevek k razumevanju vedenja otrok in staršev, sem razvil modele posameznih profilov staršev in otrok, ki niso "tipologije" ali "kategorije" v katere je mogoče preslikati kateregakoli starša ali otroka. Imam jih le za fenomenološke opise različnih vedenjskih vzorcev, ki se lahko pojavijo v življenju starša ali otroka  kot posledica različnih življenjskih izkušenj pridobljenih v različnih življenjskih okoljih.

Večina staršev ustrezno vrednoti otrokovo počutje. Ko otrok reče, da je lačen, mu starši dajo jesti; kadar otrok joka, ga starši pomirijo. Večina staršev sliši otrokove želje in upošteva njegove potrebe in čustva. A ni nujno, da so starši vedno razumevajoči. Starši na otroke kdaj pa kdaj zakričijo, jih preveč nadzirajo ali jih, čeprav redko, našeškajo. A za te starše ne moremo reči, da so kruti ali neprimerni za vzgojo svojih otrok. Ponavadi otroci z lahkoto prenesejo jezo svojih staršev, če vedo, da jih imajo starši radi. So pa tudi starši, ki imajo trajne negativne vzorce vedenja, ki v otrokovem življenju prevladujejo in mu škodijo.

V katero skupino staršev sodite Vi? Kaj pa Vaši otroci? Odgovor na ta vprašanja vam ponuja test, ki je pred vami.

Vprašalnik za starše >>

Vprašalnik za otroke >> (v pripravi)

Več o SASV modelu si lahko preberete tukaj

Za vsa dodatna pojasnila in razlage smo vam na voljo preko Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. 

Različna mnenja >>

 

 

 

User Login

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information