Seminarji

ADHD – Darilo narave s stranskimi učinki

Datum: 26.9.2017

Lokacija: Modra dvorana, Zdravniška zbornica Slovenije, Dunajska cesta 162, Ljubljana

Sodobne raziskave kažejo, da število otrok z motnjo ali s simptomi ADHD narašča. Po nekaterih trditvah naj bi bilo danes na šolah oz. v vrtcih že več kot 30 % takih otrok. Dve tretjini teh otrok ne zaključi srednje šole oz. se njihov čas izobraževanja bistveno podaljša. Vzgoja teh otrok je zahtevna, prav tako tudi razumevanje njihovega vedenja. Največja težava se kaže v načinu, kako vzpostavljajo stik, ne le z vrstniki, temveč tudi z učitelji/vzgojitelji in starši. Stroka njihov način neustreznega vzpostavljanja stikov pogosto imenuje »social impotence«.

Za motnjo ADHD je značilno, da je v veliki meri podedovana, velik vpliv pa ima tudi okolje v katerem otrok odrašča oz. živi; če imajo motnjo starši ali sorodniki, je po nekaterih raziskavah kar 81 % verjetnost, da jo bo podedoval tudi otrok. To pa pomeni, da je pogosto težava vzpostaviti oz. ohraniti kvaliteten stik tudi z otrokovimi starši. 

Ker je z Ustavo RS zagotovljeno osnovnošolsko izobraževanje vsem otrokom in če upoštevamo dejstvo, da je v Sloveniji tako kot tudi v nekaterih  drugih državah z zakonom uveljavljena inkluzija, ki vsem otrokom zagotavlja vključitev v redne oblike izobraževanja, se postavlja več temeljnih vprašanj. Kako pravilno ravnati in ukrepati, da bi proces izobraževanja potekal čim bolj nemoteno, da bi se konflikti v razredu in na relaciji šola-starši čim bolj kvalitetno reševali, ter kako opremiti učitelje/vzgojitelje in strokovne delavce za razumevanje otrokovega vedenja in ustrezno ravnanje, ki bo omogočilo nemoteno izvajanje pouka in varnost vseh otrok v tem procesu; kako vzpostaviti in ohraniti kvaliteten stik s starši usmerjen v iskanje rešitev za otroka z ADHD motnjo...

Namen prihajajočega seminarja je podati odgovore na ta in številna druga vprašanja, ki jih bodo udeleženci seminarja lahko zastavili ustno ali pisno.

Predavatelji na seminarju z naslovom ADHD - Darilo narave s stranskimi učinki bodo strokovnjaki, ki so se pri svojem delu specializirali tako za delo z otroki z ADHD motnjo kot tudi njihovimi starši.

Z nami bodo:

·         Marko Ferek, predsednik Udruga Buđenje, Hrvaška

·         Nataša Potočnik Dajčman, dr. med., spec. psih. , spec. otr. in mlad. psih. in psihoth. – Zasebna pedopsihiatrična ambulanta Maribor

·         Radovan Radetić, družinski terapevt in mediator

·         mag. Simona Rogelj - Zavod RS za šolstvo (komisija za usmerjanje)

 mag. Alenka Seršen Fras, univ. dipl. psihologinja – Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor

 

Želimo vam prijetne počitnice in mirno morje! 

--->>> Urnik

--->>> Cenik

--->>> Prijave

 

User Login

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information